Agyi vérkeringés. Jogszabályfigyelő

Kiemelt posztok

Hogyan előzhető meg az agyi keringési zavar? - artistrydance.hu - artistrydance.hu

Az artériák az agyalapon a pókhálóhártya alatti subarachnoidealis térben helyezkednek el, és egymást összekötő anasztomizáló ágaikkal alkotják az agyalapi artériás gyűrűt circulus arteriosus cerebri; Willis-féle agyalapi artériás gyűrű, vagy hatszög. Az ér felszáll a nyakon, és a koponyaüregbe a halántékcsontban lévő, a koponyaalapon kezdődő saját csatornáján canalis caroticus keresztül lép be. Ezután az artéria a barlangos vénás öblön sinus cavernosus keresztül, a subarachnoidealis térbe belépve, eloszlik elülső és középső agyi verőérre arteria cerebri anterior és media.

agyi vérkeringés

Az utóbbi egy ágcsoportja az agyalapon benyomulva segít a törzsdúcok és a belső tok capsula interna ellátásában. A gerinc menti verőér arteria vertebralis a kulcscsont alatti verőér arteria subclavia első szakaszának egy ága, a nyakon fut fölfelé a felső hat nyaki csigolya haránt nyúlványaiban lévő lyukakon, majd az öreglyukon foramen magnumon lép be, és áttörve a kemény agyhártyát és a pókhálóhártyát belép a pókhálóhártya alatti subarachnoidealis térbe.

Azután a nyúltvelőn fölfelé, előre fut.

agyi vérkeringés

Az alapi verőér arteria basilaris a kétoldali gerinc menti verőér egyesüléséből jön létre a agyi vérkeringés alsó szélénél. Felfelé száll a híd elülső felszínének közepén saját sekély barázdájában sulcus basilaris. A híd felső szélén kettéoszlik a két hátsó agyi verőérre arteria cerebri posterior.

agyi vérkeringés

Az agyalapi artériás gyűrű a legjelentősebb anasztomózis rendszer. A pókhálóhártya alatti térben futó artériaágak között is vannak kisebb anasztomózisok, de ezek sem tudják kompenzálni a szomszédos területeket ellátó artériák kiesését. Az agy állományába belépő verőerek viszont már jól körülhatárolt területeket látnak el, oldalirányú összeköttetésük minimális, a szomszédos területeket ellátó artériák kiesését nem képesek pótolni, azaz végartériák.

agyi vérkeringés

Az agy vénás elvezetése[ szerkesztés ] Az agy vénáinak fala vékony, és nem tartalmaznak izomszövetetvalamint nincsenek vénabillentyűik. Az agyból lépnek ki, és a pókhálóhártya alatti subarachnoidealis térben helyezkednek el.

agyi vérkeringés

Átfúrják a pókhálóhártyát arachnoidea mater agyi vérkeringés a kemény agyhártya dura mater belső meningealis lemezét, majd a koponyaűri vénás öblökbe sinus durae matris ömlenek. Ez utóbbiak a kemény agyhártya sajátos, lényegében véna funkciót betöltő képződményei. A vénás vér fő kilépési helye a torkolati nyílás foramen jugulare hátsó, nagyobb része.

agyi vérkeringés

A vénás öblök utolsó szakasza sinus sigmoideus itt megy át a mély nyaki visszérbe vena jugularis interna.

Olvassa el is