Húgyhólyag lumene

húgyhólyag lumene

A vizeletet a vesemedencéből a hólyagba az ureter vezeti el. A vesekelyheket, vesemedencét és uretert közös néven felső húgyutaknak nevezzük.

A vizelet a húgyhólyagban gyűlik össze, ahonnan az urethrán keresztül hagyja el a szervezetet. A hólyag vesica urinaria és a húgycső urethra alkotja az alsó húgyutakat. A vizelet tárolásának képessége a kontinencia: az alsó húgyutak funkciója a kontinencia és a vizeletürítés vizelés, mictio biztosítása. A kontinenciához és a vizeletürítéshez az alsó húgyutak mellett egy sor harántcsíkolt izom, a gát- és hasizmok járulnak hozzá.

Navigációs menü

Felnőttek hólyagjában átlagosan néhány száz maximum ml vizelet tárolódik; emberben a hólyag a húgycsövön keresztül egyetlen vizelési aktusban ürül ki. Az egész vizeletelvezető rendszert, a vesekelyhektől a húgycső külső nyílásáig különleges nyálkahártya urothelium béleli; ez ép körülmények között a vizelet minden alkotórésze számára, beleértve a vizet is, átjárhatatlan.

Ennek következtében ezen a szakaszon sem szekrécióval, sem felszívással nem kell számolnunk. Minthogy a felső és az alsó húgyutak funkciója eltérő, érthető, hogy az azokat felépítő simaizomzat működése és szabályozása is jelentősen különbözik.

Ezen kívül mind anatómiailag, mind működésében jelentős különbség van a férfi és a női urethra között. Mind a tárolást, mind a vizeletürítést a központi idegrendszer szabályozza. Az idegrendszer különböző szintjei, az agykéreg, hypothalamus, híd, gerincvelő és az autonóm idegrendszer húgyhólyag lumene és paraszimpatikus tagozata együttesen és összehangoltan vesznek részt a kontinencia és a vizeletürítés szabályozásában.

A vizelet elvezetésének bármely akadálya pl. A retentio fájdalmas, és ha hosszú ideig áll fent, súlyos és végső soron életveszélyes állapotot jelenthet. A felső húgyutak: a vesemedence és az ureter működése A vesekelyhek, a vesemedence, az ureteropelvicalis junkció, az ureter és az ureterovesicalis junkció funkcionális egységet alkot.

A felsorolt struktúrák izomrétegét egyegységes simaizomsejtek képezik, ezekre a miogén aktivitás jellemző. A vesekelyhek és vesemedence aktuális térfogata egyrészt a vizelet képződési ütemétől, másrészt az ureterben továbbított vizelettérfogattól függ.

A vizeletet az ureter ritmikus perisztaltikus összehúzódásai továbbítják ureterperisztaltika. A vesekelyhek és a vesemedence ritmusgenerátor pacemaker aktivitása ritmikus depolarizációs húgyhólyag lumene és kontrakciókat hoz létre: a perisztaltikus hullámok distalis irányba a hólyagig terjednek.

Emberben a pacemaker régió a vesekelyhek és a vesemedence határán fekszik. Ezen részleges akadály miatt az ureter-összehúzódások frekvenciája percenként perisztaltika valamivel kisebb, mint a vesemedencében jelentkező frekvencia ureteropelvicalis blokk.

prosztata mint és mikor jelenik meg

Két kontrakciós hullám között a simaizom ellazul az ureter petyhüdt. A vesemedence kontrakciója ezután megtölti a felső ureter egy rövid szakaszát. Az ureter kontrakciós hulláma húgyhólyag lumene terjed, az összehúzódott szakaszon a nyugalmi vízcm nyomás vízcm értékre növekszik. Bolus az élettanban általában egy adott, gyorsan továbbított folyadékmennyiség.

Egy-egy vesemedence-összehúzódás 0,3 ml vizeletet juttat az ureterbe. A perisztaltika az ureterovesicalis junkciónál elhal. Felnőtt emberben az ureter hossza cm, így egy perisztaltikus hullám s alatt jut el a pelvistől a hólyagig.

Ép viszonyok között a telődő hólyagon belül a nyomás folyamatosan alacsony l. Az ureter az ureterovesicalis junkciónál ferdén fúrja át a hólyagfalat, és a hólyagizomzat tónusa megakadályozza a vizelet visszaáramlását az ureterbe.

benign prostate hyperplasia ncbi

Ha a diuresis növekszik, a vesemedence és az ureter közötti vezetési blokk fokozatosan megszűnik, és végül minden egyes depolarizációs hullám áttevődik a vesemedencéről az ureterre; az ureterperisztaltika frekvenciája megnő.

Az egyes bolusok térfogata is nagyobb lesz. Nagyon nagy vizeletáramlás mellett az ureter lumene a kontrakciós hullám területén sem záródik el, és a vizelet folyamatosan áramlik a hólyag felé. Extrém nagy vizeletképződés esetén az ureter nem képes az egész vizeletmennyiséget továbbítani, és kitágul. Az ureter beidegzése Az ureter beidegzés nélkül is képes vizelettovábbító funkcióját teljesíteni, a transzplantált ureter is működőképes.

krónikus prosztatitis a férfiakban mint a

Az autonóm idegrendszeri beidegzés azonban befolyásolja az ureter működését: a szimpatikus posztganglionáris végződésekből felszabaduló noradrenalin α1-receptorokon keresztül fokozza a simaizomsejtek tónusát. Ennek az a jelentősége, hogy a nyomásemelkedések időszakában az ureter ellenáll a deformálódásnak.

Az ureter simaizomzatán az α1-receptorok mellett β2-adrenerg receptorok is vannak.

Emésztési problémák, gyomortól a vastagbélig (biologika, ujmedicina)

Ha az α1-receptorokat farmakológiailag kikapcsoljuk, a noradrenalin gátolja az összehúzódást. A β2-receptorok élettani szerepe még nem ismert.

Húgyhólyag

A kontinencia, a vizelet visszatartásának képessége az első egy-két húgyhólyag lumene követően alakul ki; a vizeletürítés egy adott hólyagnyomást elérve nem indul automatikusan, csak bizonyos egyéb feltételek teljesülése esetén. A kontinencia a társadalmi beilleszkedés alapvető feltételei közé tartozik.

 1. - Добрый вечер, смысл лишь двух.
 2. Az orvosi élettan tankönyve | Digitális Tankönyvtár
 3. Prosztatagyulladás tökmagolaj
 4. Этого не.
 5. Otthoni módszer kezelése Prosztatitis

Az ehhez szükséges összetett idegrendszeri integráció azonban sérülékeny. Az Egyesült Államokban végzett felmérések alapján ott mintegy 12—15 millió azoknak a száma, akikben az alsó húgyutak koordinációs zavara, inkontinencia áll fenn.

Az alsó húgyutak összehangolt működése biztosítja, hogy a vizelet a lehető legkisebb húgyhólyag lumene mellett tárolódjék, a hólyagkimenet két vizeletürítés között biztosan zárjon, végül a vizelet kis hidrodinamikai ellenállással szemben a lehető legkisebb nyomással legyen kiüríthető.

Ezeket a feltételeket 1. A húgyhólyag szerkezete és beidegzése Az alsó húgyutak a húgyhólyag lumene vesica urinaria és a húgycsőből urethra állnak. A hólyag izmos falú üreges szerv, amely anatómiai és húgyhólyag lumene szempontból több részre oszlik: ezek a felső detrusor vesicae detrusorizomzata hólyagkimenet közelében elhelyezkedő trigonum — itt fúrja át ferdén a két ureter a hólyagfalat — és a trigonum alatt a hólyagnyak, amely az urethrában folytatódik A hólyagnyak és az urethra kezdeti szakaszának simaizmai körkörös lefutásúak: ezek az izomsejtek képezik a belső urethrasphinctert, amely férfiakban jobban, nőkben kevésbé fejlett.

A zárást szolgáló legalsó struktúra, a külső urethrasphincter vázizomrostokból áll l. Az alsó húgyutak simaizmainak normális körülmények között nincs, vagy csak alig van spontán aktivitása, összehúzódásuk valamint ellazulásuk beidegzésüktől függ A detrusorizomzat aktiváló beidegzését paraszimpatikus postganglionaris axonok szolgáltatják: a praeganglionaris axonok a gerincvelő S.

Az átcsatolódás a medencei paraszimpatikus ganglionokban van; a synapticus áttevődést szimpatikus efferensek α2-receptorokon keresztül szabályozzák.

Nyitólap » Betegségenciklopédia » Húgyhólyag daganat Húgyhólyag daganat Betegség meghatározása: A húgyhólyag rosszindulatú daganata a hólyag nyálkahártyájából kiinduló, gátlás nélkül osztódó sejttömeg, mely hajlamos a húgyhólyag fal mélyebb rétegeinek pl. Gyakoriság és eredet: A húgyhólyag rosszindulatú daganata a leggyakoribb húgyúti daganat.

A paraszimpatikus beidegzés legnagyobb részében kolinerg. A simaizomsejteken muszkarinos receptorok vannak, amelyek a detrusorizomzat összehúzódását közvetítik. A paraszimpatikus végződésekből mint ingerlő hatású kotranszmitter, ATP is felszabadul. Az izomzatnak szimpatikus beidegzése is van Th. Az alsó húgyutak vázlata Az alsó húgyutak beidegzése.

Az orvosi gyakorlatban a retrogád úton feltöltött hólyag nyomásváltozásait mérik. A hólyagot a húgycsövön keresztül felvezetett katéteren keresztül fokozatosan töltik fel folyadékkal, és a hólyagon belüli intravesicalis nyomást a hólyagtérfogattal szemben ábrázolják cisztometrogram, Kezdetben a nyomás húgyhólyag lumene növekszik I.

Esetlegesen gyorsabb feltöltésnél a miogén válasz miatt a nyomás meredekebben emelkedik. A természetes, ureterek felöli orthograd telődésnél a nyomásemelkedés a II. Az intravesicalis nyomás kvázi állandósága részben a hólyagfal simaizomzat és kötőszövet viszkoelasztikus tulajdonságainak, részben azonban a detrusorizomzat gátló beidegzésének következménye l.

A hólyag telődésének egy adott szakaszán a viszkoelasztikus tulajdonságok kimerülnek. További telődésre a nyomás meredeken emelkedik III. Ebben a szakaszban az afferens végződések ingerületleadási frekvenciája fokozódik, vizelési inger jelentkezik l.

Az orvosi élettan tankönyve

Normális húgyhólyag lumene között ebben a szakaszban indul meg a vizeletürítés. Amennyiben a III. A hólyagtelődés során bekövetkező változásokat térfogat és nyomás emberben a bekövetkező szubjektív érzésekkel, állatkísérletekben pedig az afferens idegek elektromos válaszaival állíthatjuk párhuzamba. Kezdetben, amikor a hólyag térfogata ml, bizonytalan, erősödő és csillapodó érzetek lépnek fel. Később a teltségérzet állandósul, és ml térfogatnál erős húgyhólyag lumene inger jelentkezik.

Még nagyobb hólyagtérfogatnál kényelmetlen érzés, és végül ml térfogat felett fájdalom lép fel. Normális emberi cisztometrogram [feltöltéses retrogád cisztometria] A feszülés érzékelése Mind a kontinencia, mind a vizeletürítés a hólyagfal feszülésének a központokba befutó afferens jelzéseitől függ. A hólyagfalban lévő mechanoreceptorok többnyire szabad idegvégződések, amelyeknek myelinizált Aδ-axonjai a nervus pelvicusszal futnak be a sacralis gerincvelőbe.

A cisztometriás mérések szerint a vizsgált személy akkor jelzi a feszülést, húgyhólyag lumene a hólyagban a nyomás eléri a 4—12 vízcm értéket.

nocturia kezelése

A befutó impulzusok frekvenciája a hólyagfal feszülésével arányosan növekszik. A hólyagfal mechanoreceptorainak aktiválása nélkülözhetetlen a vizeletürítés megindításához és fenntartásához l.

gyógyított prosztatitis népi jogorvoslatok

Ha az afferens impulzusok érkezése akár a hátsó gyökök átmetszése, akár megbetegedése miatt megszakad, vizeletretenció következik be.

Az Aδ-afferensek mellett C típusú velőtlen húgyhólyag lumene is találhatók a hólyagfalban. Ezek az érző neuronok valószínűleg P-anyag SP vagy hasonló tachikinintranszmitterekkel működnek. Nagyon erős, fájdalmat okozó mechanikus ingerek pl. Ezzel a mechanizmussal a túlfeszítés és más fájdalmas ingerek a hólyagban gyulladásos reakciót váltanak ki. Az urethra működése A jól működő urethra fő funkciója mindkét nemben a kontinencia fenntartása, annak megakadályozása, hogy a vizelet elcsurogjon a hólyagból záró funkció.

Ennek megfelelően az urethra sima- és harántcsíkolt izomelemei tónusos összehúzódásban vannak, az urethrán belüli nyomás magasabb, mint az intravesicalis nyomás, és ez megakadályozza a vizelet akarattól független elfolyását emberben a legmagasabb mért nyomásérték elérheti a vízcentimétert.

A jól záró urethra ellenáll azoknak az intraabdominalis nyomásemelkedéseknek is, amelyek köhögéskor, tüsszentéskor vagy nevetéskor rátevődnek a húgyhólyagra ellenkező esetben inkontinencia alakul ki. Az urethrán keresztül ürül a vizelet a szabadba vezető funkcióezalatt az urethra izomzata ellazul.

Elülső felszínük mindkét nemben egy sok simaizmot tartalmazó rövid szalaggal a szimfízis hátsó felszínéhez rögzül. Felső határa a tető vertexteltségi állapotától függően változó magasságig ér fel, alapja fundus mindkét nemben viszonylag rögzített. Férfiban a prosztatávalnőben a hüvely elülső falával áll szorosabb összeköttetésben. Ezek közvetítésével a gát izom- és kötőszöveti lemezeire is támaszkodik.

Férfiban az urethrán keresztül ürül az ondó a külvilágba genitalis funkció. A férfi és a női urethra anatómiája különbözik. Férfiban a prostata körülveszi az urethra középső szakaszát a megnagyobbodott prostata gyakran akadálya a hólyag kiürítésének, és ennek súlyos következményei lehetnek.

A kontinencia fenntartásában a leírásra kerülő izmokon kívül lényeges szerepe van a hólyagnyak és az húgyhólyag lumene körüli struktúráknak férfiban a prostata, nőben a vagina, a medencefenék izmai és fasciáiamelyek korrekt pozícióban tartják az alsó húgyutakat.

Az urethra simaizomelemei és beidegzésük A hólyag kimenetének hólyagnyak körkörös simaizomzata mind férfiban, mind nőben az urethra simaizomzatába megy át. Az urethra falában már mind hosszanti, mind körkörös izomnyalábok találhatók belső urethrasphincter. A simaizomzatnak miogén tónusa van, továbbá kettős, constrictor és ellazító beidegzésben részesül. A szimpatikus noradrenerg beidegzés közvetíti a constrictor impulzusokat α1-receptorokmíg az anatómiailag nem azonosított nitroxiderg beidegzés ellazítja az izmokat.

Az izmok tónusa a tárolási és az ürítési szakaszokban változik Férfiban az ondó hólyagba jutását retrográd ejakuláció a hosszanti simaizmok akadályozzák meg ezek műtéti sérülése esetén a sperma a hólyagba jut. A vizelettárolás és -ürítés alatti változások. M, McFarlane, J. Bal oldalon a tárolási, jobb oldalon a vizeletürítési fázis jellemzői láthatók.

 • Fájdalom persult prosztatitis
 • Endoscopos tevékenység | Urológiai Klinika
 • Ha nincs ejakulációs prosztatitis
 • Spigat prosztatitis
 • Viszketés a hátsó passzában és a prosztatitisben
 • - Solo? - Клюквенный сок его памяти зазвучал но пить его выходят у.
 • Húgyhólyag – Wikipédia
 • Húgyhólyag daganat | Urológiai Klinika

Az egyes regisztrátumok felülről lefelé : az urethrán belüli nyomás, a külső sphincterizom elektromiográfiás regisztrátuma n. A harántcsíkolt izomrostokat gerincvelői kolinerg szomatomotor rostok idegzik be: a motoros neuronok a sacralis S. Ezen motoros neuronok együttesét emberben mint Onuf-féle magot is említik.

A harántcsíkolt izomrostok jelentős szerepet játszanak a kontinencia fenntartásában. Az intraabdominalis nyomás emelkedése esetén az izomrostok reflexesen összehúzódnak. A vizelési aktust közvetlenül megelőzően az izomtónus csökken l.

Tartalomjegyzék

A külső urethrasphincter szorosan együttműködik a medencefenék harántcsíkolt izomzatával, a gátizmokkal. Többen az urethra- és a gátizmokat együttesen nevezik külső urethrasphincternek. A kontinencia fenntartásának idegi tényezői A hólyag kontinenciája vizelettároló képesség több tényezőn alapul. A telődés II. A detrusorizomzat a gátló beidegzés következtében ellazul.

A telődés alatt a hólyag levezető szakasza, a belső és a külső sphincter összehúzódik, és ezzel zárja a külvilág felé vezető utat. A kontinencia fenntartásában szereplő efferens idegi pályákat a telődés alatt az Aδ-afferensek ingerlése reflexesen aktiválja, de ezeket a pályákat a központi idegrendszer felső szintjei is működésbe hozhatják.

A nagy húgyhólyag lumene kialakításábanaszimpatikus aktivitás reflexes fokozódását is felelősnek tartjuk; a noradrenerg húgyhólyag lumene β2- és β3-receptorokon keresztül gátolja a detrusorizomzat tónusát.

Nyitólap » Klinikánk » Szakmai profilok » Endoscopos tevékenység Endoscopos tevékenység Klinikánkon különböző diagnosztikus és terápiás endoscopos vizsgálatokat végzünk, fekvő- és ambuláns betegek számára. Ezen kívül az endoscopia az egyetemi oktatásnak, a postgradualis képzésnek és a szakvizsga előtt álló diplomások felkészítésének is része.

A detrusorizomzat gátlásának egy lehetséges további oka az izomzatot beidegző paraszimpatikus neuronok praesynapticus gátlása a ganglionáris átkapcsolódásnál húgyhólyag lumene. A szimpatikus összeköttetés megszakadása csökkenti a hólyag compliance-ét és a hólyag kapacitását.

Sympathectomia után, az ép beidegzésű hólyaggal összehasonlítva, a hólyagtelődés szakaszában nagyobb fekvenciával és amplitúdóval jelennek meg hólyag-összehúzódások.

A hólyagtelődés folyamán a vizeletürítést gátolja a hólyagnyak és a proximalis urethra körkörös simaizomzatának, a harántcsíkolt izomból álló külső sphincternek, továbbá a gátizomzat egy részének kontrakciója. A külső sphincter hólyagtelődéssel párhuzamos reflexes aktiválódását emberben elektromiográfiával lehet kimutatni: az izmok elektromos aktivitásának frekvenciája a telődéssel fokozódik.

Előrehaladó telődésnél a gátizomzat tónusa is fokozódik kontinenciareflex. A vizeletürítés efferens pályái A vizeletürítés, akár akaratlagos, akár reflexes, a kontinencia tükörképe: a detrusorizomzat kontrakcióját a hólyagnyak nyílása és a proximalis urethra ellazulása kíséri. Ezeket a simaizmokat az autonóm idegrendszer idegzi be.

Ezen kívül a szomatomotoros beidegzésű harántcsíkolt izmok, a külső urethrasphincter és a gátizmok ellazulnak. A vizeletürítési folyamat simaizom-ellazulással kezdődik. Még mielőtt a hólyagban a nyomás nőne, a hólyagnyak és a proximalis urethra ellazul: az ellazulásért nagy valószínűséggel a nitroxiderg efferens neuronok felelősek. Ezzel csökken az urethra hidrodinamikai ellenállása, és viszonylag kismérvű nyomásemelkedés a hólyagban húgyhólyag lumene a tartalom teljes kiürítéséhez.

Ha azonban a vizelet szabad elfolyásának útjában valamilyen akadály van pl. A hólyag kiürítéséhez a detrusorizomzat összehúzódása szükséges: az összehúzódást paraszimpatikus kolinerg rostok közvetítik, közben a hólyagon belüli húgyhólyag lumene emelkedik. A paraszimpatikus idegvégződésekből felszabaduló kotranszmitterek, ATP P2x-purinerg-receptor és P-anyag tachikininreceptor hozzájárulhatnak a detrusorizomzat összehúzódásához; emberben, úgy tűnik, a kolinerg beidegzésnek van elsőrendű fontossága.

Ezzel egyidejűen centrálisan gátlódnak az urethra külső harántcsíkolt záróizomzatát beidegző szomatomotor neuronok, továbbá mindazok a szimpatikus efferensek, amelyek húgyhólyag lumene normálisan ellazítja a hólyagizomzatot, és amelyek így hozzájárulnak a kontinenciához.

Ha emberben a húgyhólyag lumene vizeletürítés folyamán akaratlagos kísérlet történik a vizeletürítés megszakítására, az egyidejű elektromiográfia jelzi a harántcsíkolt izomzathoz menő akciós potenciálok azonnali fokozódását. A vizeletürítési aktus során a hólyag-összehúzódás és sphincterellazulás mellett a gátizomzat ellazul, a hasizomzat összehúzódik és időszakonként extrém vizelési erőfeszítés esetén a kilégzőizmok aktiválódnak. A hólyagon belüli nyomás emelkedése hiányában az akaratlagosan kezdeményezett vizeletürítés a hasizmok összehúzódásával jár; ezzel a hólyagon belüli nyomás fokozódik, és a hólyag reflexesen kiürül.

A hólyag kiürítésében alapvetően fontos a hólyag Aδ-mechanoreceptoraiból kiinduló afferensek folyamatos ingerületleadása. A hólyagizomzat összehúzódása a hólyagon belüli nyomás fokozásával ingerli az Aδ-mechanoreceptor-végződéseket, és pozitív visszacsatolással segíti elő a hólyagürítési folyamatot.

Afferens visszacsatolás hiányában nemcsak a reflex- hanem az akaratlagos vizeletürítés is lehetetlenné válik.

Olvassa el is