Hólyagtükrözés video

hólyagtükrözés video

A hólyagtükrözés egy ambulánsan végezhető beavatkozás. A húgyhólyag belső falának vizsgálatához alkalmazott urológiai eljárás. Hólyagtükrözés vagy cisztoszkópia Az alkalmazott eljárás során a húgyvezeték és a húgyhólyag is láthatótérbe hozható.

Ha a hólyagfalon gyanus képletet, polypot, szövetszaporulatot találunk, biopszia, azaz szövettani mintavétel is végezhető.

Mikor alkalmazzák/Mikor van rá szükség?

Ha hólyagkő igazolódik, az eljárás során szintén eltávolízható. A citoszkópia a húgyhólyag belső felszínének megtekintésére, vérzésforrás felderítésére, egyéb alsó húgyuti- és prosztatabetegségek diagnosztizálására alkalmas eljárás. Két fajtája van. A hagyományos eljáráskor egy merev fémcsövet vezetnek a húgycsövön át a húgyhólyagba.

hólyagtükrözés video

A másik opció egy hólyagtükrözés video, azaz hajlékony eszközzel, fiberoszkóppal történik. Ez vékonyabb kb. A cisztoszkópia típusa függ attól, hogy mi a vizsgálat célja, milyen beavatkozás történik, milyen tünetek miatt van szükség a tükrözésre.

hólyagtükrözés video

Ha csak tájékozódunk a hólyagfal állapotáról diagnosztikus, ha el is távolítunk valamilyen elváltozást, operatív cisztoszkópiáról beszélünk. A cisztoszkópos cső üvegszálas optikát tartalmaz, ezáltal a hólyagban látott képet az orvos képernyőn figyelheti. A cisztoszkópiáról fotókat, akár filmet is készíthet az urológus. A hólyagtükrözés menete a következő A vizsgálat néhány percig tart. Altatás nem szükséges hozzá, helyi érzéstelenítés elegendő.

Rövid leírás

A cisztoszkóp bevezetése előtt fertőtlenítik a húgycsőnyílást és helyileg érzéstelenítik. Mivel a nők húgycsöve rövid, körülbelül 4 cm, nők esetén a vizsgálat kellemetlenség nélkül elvégezhető.

Catheterisation - OSCE Guide

A férfiaknál az eljárás kisé komplikáltabb. Egyrészt hosszabba a férfi húgycső, másrészt a prosztatán áthaladó szakasza szűkebb. Ezért a férfi húgycsövet fel kell tölteni síkosító géllel, amely érzéstelenítőt és fertőtlenítőt is tartalmaz.

hólyagtükrözés video

A vizsgálathoz a húgyhólyagot fel kell tölteni folyadékkal, steril sóoldattal, hogy kifeszüljön annak nyálkahártyája. Ezáltal a húgyhólyag falat könnyebben vizsgálható, a mintavétel könnyebben elvégezhető.

A húgyhólyagtükrözés menete

A hólyag feltöltés miatt a cisztoszkópia során előfordul erősebb vizelési inger. Ha hólyagtükrözés video rendellenességet észrevesz a szakorvos, egy apró fogó segítségével mintát, úgynevezett biopsziát tud venni. A tükrözés után csekély mennyiségű vérzés előfordulhat, ha ez több napig fennáll, vagy lázas állapot, erősebb alhasi fájdalom alakul ki, keresse fel kezelőorvosát.

hólyagtükrözés video

Az eljárás után a hólyag tartalmát katéterrel lebocsátják. Vizsgálat után napig a hólyagban égő érzést érezhet.

Вы временно заблокированы

Az Banán a prosztatitisből gyulladások és fertőzések elkerülése érdekében a vizsgálat alatt és után alkalmazható antibiotikumos kezelés. A cisztoszkópiáról írásos, szükség esetén képi dokumentáció készül.

Leírásra kerül a húgycső, a hólyag belső falának állapota, vannak-e gyulladásos területek, a húgyvezeték húgyhólyagba való beszájadzásának állapota, van-e daganat, növedék, történt-e szövettani mintavétel.

hólyagtükrözés video

Ha bármilyen kérdése lenne, keresse fel urológus szakorvosainkat a Budapest Medical Orvosközpontban. Budapest Medical Orvosközpont.

Visszahívást kérek Urológia Urológiai magánrendelésünkön a vese, a húgyvezető, a húgyhólyag, a húgycső, a prostata, herék és a mellékherék betegsége mellett a vizeletinkontinencia kezelésével, urológiai szűrővizsgálatokkal várjuk betegeinket és szűrésre jelentkező egészséges vendégeinket. Amennyiben vese, herefájdalomat, véresvizeletet vagy gennyes vizeletet észle, sűrgős urológiai vizsgálat javasolt. Gyakori vizeletet, véres vizeletet, herébe sugárzó fájdalmat okozhat vesekő vagy hólyagkő is. Gyakori kismennyiségű vizelet, éjszakai gyakori vizelet esetén a porsztata fizikális vizsgálatán túl ultrahang és PSA vizsgálat is szükséges.

Olvassa el is