Mellékvese tulmüködés, Tartalomjegyzék

Mellékvese betegségek - Csökkent vagy túlműködés

Mellékvese funkciója és mellékvese betegségek

A visszajelzések alapján, többen kérték, hogy fejtsem ki bővebben a mellékvese témáját. Tényleg érdemes boncolgatni ezt a témát, mert a mellékvese diszfunkciója működési zavara számos egészségügyi kihívást tud okozni, és negatívan hat az ember életminőségére.

Mellékvese tulmüködés nem is beszélve, hogy hiába kezeljük a mellékvese diszfunkció miatt megbetegedett szerveket pl. De mi is a mellékvesék szerepe? A mellékvesék a vesék felső csúcsán foglalnak helyet.

mellékvese tulmüködés

A veséhez hasonlóan páros szerv. Kéreg és velőállományból áll.

Mellékvese túlműködés

A mellékvese amit egyébként az agyalapi mirigy és a vegetatív idegrendszer szimpatikus ága vezérel által termelt hormonoknak számos élettani hatásuk van és több szervünkre vannak direkt befolyással. Egyik fő hormonja a kortizol. A kortizol egy antistresszhormon, akkor termelődik nagyobb mennyiségben, ha tartósan ki vagyunk téve fizikai, mentális vagy lelki terhelésnek. A kortizol minden mozgósítható energiaforrást azonnal aktivál, hogy azt lehető leggyorsabban felhasználhassuk.

mellékvese tulmüködés

A kortizol emeli a vércukorszintet, növeli a vérnyomást és a pulzust, hatására fokozódik az egész test vérellátása. Ha reggel nem emelkedne meg a kortizol szintünk, akkor ki sem bírnánk kelni az ágyból.

Cushing-szindróma tünetei és kezelése

Tehát jelentős szerepe van az életünkben és mint minden hormonból se a túl kevés, se a túl sok nem ideális, mert hormonális egyensúlytalanságot okoz és olyan láncreakciót indít el a testben, ami a többi szerv működésére is hatással lesz. A mellékvese-stressz azt jelenti, hogy olyan külső vagy belső ingerek érik a szervezetünket, amelyek folyamatos munkára késztetik a mellékveséket.

mellékvese tulmüködés

Ennek következtében a mellékvesék először túlműködnek, majd mivel minden hormontermelő mellékvese tulmüködés kapacitása véges, előbb utóbb kifáradnak.

Hogy mik okozhatnak mellékvese-stresszt, azt korábbi írásomban már részletesebben kifejtettem, most csak annyira utalnék vissza, hogy a túlzott fizikai, lelki vagy mentális terhelés. Most inkább nézzük meg azt, hogy mik a tünetei.

Olvassa el is